Sælgers tjekliste

Der findes en del faktorer, som sælgere bør være opmærksomme på, når de har en bil til salg. Hvis man ikke er varsom, så kan man risikere at blive snydt i bilhandlen. Normalt er det bilkøberen, som skal være varsom i en bilhandel, men sælger skal være varsom og mistænksom, indtil handlen er underskrevet og det fulde beløb er betalt. Der findes nemlig svindlere, som er temmelig udspekulerede i bilhandler, og derfor bør man som sælger tage en del forbehold, før en handel er vellykket afsluttet. Som sælger bør man jo have annonceret bilen til salg, således køberen har mulighed for at se bilen samt at få en prøvetur. Derefter bliver man enige om bilens pris og overdragelsesbetingelserne, hvorefter køber og sælger begge underskriver et dokument med handlen, som kaldes for en slutseddel. Så foretages selve betalingen, og køberen modtager bilens nøgler samt bilens registreringsattest, og handlen er reelt overstået uden problemer. Sælger bør være opmærksom på, at køber i dette forløb flere gange kan snyde sælger.

Sælger skal tjekke dette hos køber

  • Bed om at se ID på køberen samt kørekort.
  • Køber skal dokumentere en sikker betaling.
  • Køber skal have et forsikringsbevis.
  • Lad ikke køberen køre af sted alene i din bil på en prøvetur.
  • Acceptér ikke en mellemmand som køber.

Identifikation af køber

Sælger undgår at komme i klemme, hvis sælger starter med at se billedlegitimation på køber, således man er sikker på, at køber ikke blot er en svindler eller en mellemmand for køber. Du bør som sælger også se et kørekort på køber, idet du dermed ikke risikerer at få en bøde af politiet for at overdrage din bil til en person uden kørekort.

Betaling samt forsikringsbevis

Køber skal have indhentet et hvidt forsikringsbevis fra sit forsikringsselskab i forvejen, således det er muligt at omregistrere bilen, og køber skal også være i stand til at betale handelsbeløbet på en betryggende måde. Sælger bør kun acceptere kontanter, bankoverførsel eller check. En skeptisk sælger vil endda vælge at vente et par dage med at omregistrere bilen, indtil man har sikker oplysning fra sin bank om, at beløbet er overført eller checken er ægte nok. Man bør holde sig fra overførsler med PayPal, idet der har været flere falske mails i omløb, som skrev at beløbet var overført, hvilket det ikke var alligevel. PayPal kan anvendes, men sælger bør gå ind på sin egen konto og tjekke, at beløbet er modtaget, før man kan gå videre til næste skridt i handlen.

Prøvetur i bilen

Hvis køber insisterer på at sidde bag rattet i en prøvetur af bilen, så bør du være i bilen under hele turen, så du ikke risikerer, at køberen blot bortfører din bil. Såfremt køberen kører af sted alene og aldrig kommer tilbage, så vil du ikke kunne modtage et forsikringsbeløb, da du godvilligt har overdraget nøglerne til en anden person. Bilen er derfor ikke blevet stjålet men blot udlånt.

Billede: AJC1