Både køber og sælger kan blive tilfredse ved bilhandel

En bilhandel kan have flere udfald, idet køberen kan føle sig snydt og svigtet, men en sælger kan også føle sig utilfreds med en handel. Faktisk kan der endda foregå en bilhandel, som begge parter er utilfredse med, men de er sjældne, og heldigvis har rigtige mange bilhandler en tilfreds køber og sælger. En tilfreds bilhandel finder sted, når sælger er ærlig med hensyn til bilens stand og værdi, og salgsprisen er sat rimeligt i forhold til markedsprisen, for i disse situationer bliver en bilkøber nødt til at erkende, at han ikke selv er blevet snydt af sælgeren. En køber bør derfor afprøve samt give bud på flere biler, idet man derved kan finde en passende bil, der i kvalitet og pris passer til sit behov og sin økonomi.

Forsikring mod skjulte fejl og mangler

Der findes en enkel løsning på problemet med ubehagelige efterregninger ved en bilhandel, hvor der kort efter bilsalget dukker skjulte fejl og mangler op, hvor køberen med rette kan forlange kompensation fra sælger. De fleste kender til husejernes forsikring mod skjulte fejl og mangler, og den tilsvarende model findes også for bilhandler, idet man kan tegne en bilejerskifteforsikring og en bilattest. Ejerskifteforsikringen afhænger af bilens art, alder, km og stand, og den kan dække biler i den tid, de har en gyldig fabriksgaranti, og bilen må så ikke have kørt mere end 250.000 km i alt.

Der findes undtagelser på skader, som forsikringen ikke dækker for, men de fleste skader dækker den heldigvis. Man er dækket for 100 % af alle omkostningerne, så længe bilen har kørt under 100.000 km, mens biler med flere km på bagen kun kan få udbetalt en lavere procentdel af den samlede pris, da procentsatsen langsomt falder.

Forsikringen omfatter heller ikke komponenter, der alligevel skulle udskiftes i forbindelse med servicering eller nødvendig vedligeholdelse, og den dækker aldrig, når der er tale om en forsætlig gerning. Bilen må heller ikke have anvendt fejlmonterede dele eller uoriginale bildele.

Anvend bilattest ved en bilhandel

Hvis man som sælger ikke vil tegne en ejerskifteforsikring på bilen, så bør man i det mindste anskaffe sig en tilstandsattest fra en synshal eller fra FDM, da køber derved kan se bilens aktuelle stand på skrift fra en uvildig bilkyndig myndighed, og netop derfor bør attesten ikke være mere end 8 dage gammel. Ved at studere en bilattest eller en synsrapport kan en køber hurtigt danne sig et overblik over nødvendige udgifter på bilen, for at sætte den i perfekt stand, og dette beløb kan man så kræve modregnet i salgsprisen, hvis der ikke i forvejen er taget forbehold i salgsprisen overfor disse mangler ved bilen.

Der bliver lavet statistikker og rundspørge undersøgelser på masser af ting i samfundet, og faktisk også om man er tilfreds med sit bilkøb. De tyske bilmærker har i mange år været blandt danskernes favoritter i både antal og i tilfredshedsgrad, og især BMW bør her nævnes. BMW er nemlig for femte år i træk det bilmærke, de danske bilejere samlet set er mest tilfredse med, og de efterfølgende mærker er Volvo og Mercedes-Benz.